Of je nu natuurlijke tanden hebt, kunsttanden, of een combinatie van deze, het behouden van een gezonde mond is van invloed op je algehele welzijn. Veel meer dan we ons wellicht van bewustzijn. En al deze invloeden op het gebied van gezondheid gaan nog veel meer meespelen als je een bepaalde leeftijd gepasseerd bent. In deze blog delen we waardevolle tips voor mondverzorging. Lees je mee?

Regelmatige tandartsbezoeken

Laten we beginnen bij het meest voor de hand liggende; het behouden van een goede mondgezondheid begint met regelmatige tandartsbezoeken. Bezoek je tandarts minstens twee keer per jaar voor controle en professionele reiniging. Dit is cruciaal om problemen vroegtijdig te detecteren en te voorkomen. Wanneer er wel een probleem is, is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen aan kunstgebit reparatie.

Zorg voor kunstgebitten

Als je een kunstgebit hebt, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Reinig ze dagelijks met een speciale gebitsborstel en gebruik een milde zeep of speciale gebitsreiniger. Vergeet niet om je tandvlees en tong te poetsen voor een frisse adem.

Gebruik zachte tandenborstel

Voor natuurlijke tanden is het raadzaam om een zachte tandenborstel te gebruiken, vooral als je last hebt van gevoelig tandvlees of tanden. Zachte borstelharen beschermen het tandglazuur en verminderen irritatie van het tandvlees.

Flossen en andere luxe borstels

Goede mondhygiëne omvat ook het reinigen tussen de tanden. Gebruik flosdraad of interdentale borstels om plak en voedselresten te verwijderen. Dit helpt tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen. De tandarts is er immers alleen voor controle of problemen, onderhoud in de tussentijd moet je zelf doen.

Hydratatie voor het kunstgebit

Als je een kunstgebit draagt, houd ze dan vochtig wanneer je ze niet draagt. Bewaar ze bijvoorbeeld in een glas water of een speciale reinigingsvloeistof om uitdroging en vervorming te voorkomen. Dit gebeurt sneller dan je misschien denkt.

Spoel je mond

Overweeg het gebruik van een antibacteriële mondspoeling om bacteriën te verminderen en een frisse adem te behouden. Raadpleeg je tandarts voor het juiste type mondspoeling dat past bij jouw mondgezondheid. Let er wel op dat dit je tanden en tandvlees kan uitdrogen.

Aandacht voor een droge mond

Oudere volwassenen hebben soms last van een droge mond, wat tandbederf kan bevorderen. Drink voldoende water en overweeg het gebruik van suikervrije kauwgom om de speekselproductie te stimuleren. Zo zal je merken dat die droge mond steeds minder wordt en dat je, zeker qua het drinken van water, jezelf een gezonde gewoonte aanleert.