Stel je voor: je bent al maanden aan het dromen over een reis naar een ver land. De tickets zijn geboekt, je rugzak staat klaar, en je hebt al een lijstje gemaakt van alle plekken die je wilt bezoeken. Maar heb je ook aan je gezondheid gedacht? Vaccinaties zijn een essentieel onderdeel van de reisvoorbereiding, vooral als je naar exotische bestemmingen gaat waar bepaalde ziektes voorkomen die we in Nederland niet of nauwelijks kennen.
Vaccinaties beschermen je niet alleen tegen ernstige ziektes, ze kunnen ook een vereiste zijn om een land binnen te komen. Sommige landen laten je bijvoorbeeld niet toe zonder een gele koorts-vaccinatie. Het is dus belangrijk om van tevoren goed uit te zoeken welke inentingen je nodig hebt. Het laatste wat je wilt, is dat jouw droomreis wordt onderbroken door gezondheidsproblemen of zelfs niet doorgaat omdat je de verplichte vaccinaties niet hebt.
Een bezoek aan een Vaccinatiepunt reisvaccinaties kan uitkomst bieden.Hier krijg je advies op maat, afgestemd op jouw bestemming, reisduur en persoonlijke gezondheidssituatie. Zo ga je goed beschermd op pad en kun je onbezorgd genieten van je avontuur.
Welke vaccinaties heb je nodig voor welke bestemming
Azië en afrika
Als je naar Azië of Afrika gaat, zoals voor Thailand vaccinaties die aanbevolen of verplicht zijn, zijn er verschillende vaccinaties die aanbevolen of verplicht zijn. Denk aan vaccins tegen Hepatitis A en DTP, die vaak standaard worden geadviseerd. Afhankelijk van de regio kunnen ook andere inentingen nodig zijn, zoals tegen buiktyfus, gele koorts of Japanse encefalitis.
Voor sommige Afrikaanse landen is een vaccinatie tegen gele koorts zelfs verplicht. En hoewel malaria geen ziekte is waarvoor je kunt worden gevaccineerd, is het wel cruciaal om goede malariaprofylaxe te nemen. Dit kan variëren van malariatabletten tot het gebruik van insectenwerende middelen met DEET.
Ook op het gebied van hygiëne zijn er uitdagingen; zo is het in sommige Aziatische of Afrikaanse landen beter om alleen water uit verzegelde flessen te drinken en rauwe groenten en ongeschild fruit te vermijden. Een goede voorbereiding thuis kan veel ellende tijdens de reis voorkomen.
Zuid-amerika en midden-amerika
Zuid- en Midden-Amerika hebben hun eigen specifieke gezondheidsrisico’s en dus vaccinatieadviezen. Vaccins tegen Hepatitis A en DTP staan ook hier hoog op de lijst. In sommige delen van Zuid-Amerika wordt vaccinatie tegen gele koorts aangeraden of is het zelfs verplicht.
Voor landen als Brazilië, Peru of Colombia kan ook een vaccinatie tegen rabiës worden overwogen, zeker als je veel met dieren in contact komt of langere tijd in afgelegen gebieden gaat verblijven. En hoewel dengue geen vaccin heeft, is preventie door middel van bescherming tegen muggenbeten wel van groot belang.
Bij een bezoek aan Vaccinatiepunt reisvaccinaties krijg je niet alleen de benodigde prikken, maar ook praktische tips om jouw reis zo gezond mogelijk door te komen. Zo ga je goed geïnformeerd op reis.
Hoe en waar je je kunt laten vaccineren
Maar hoe pak je dit nu aan, die vaccinaties? Gelukkig is het vrij eenvoudig. Bij Vaccinatiepunt kun je online binnen een minuut een afspraak maken voor een consult. Met meer dan 35 locaties door heel Nederland is er altijd wel een vestiging bij jou in de buurt waar je terecht kunt.
Tijdens het consult worden jouw persoonlijke situatie en reisplannen besproken en op basis daarvan krijg je een advies over de benodigde vaccinaties. De prikken kunnen vaak direct gezet worden, waardoor alles in één afspraak geregeld kan zijn.
Het handige is dat deze afspraken ook ‘s avonds of in het weekend kunnen plaatsvinden, zonder extra kosten. En omdat Vaccinatiepunt geregistreerd staat bij het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering), weet je zeker dat de kwaliteit gewaarborgd is.
Tips voor gezond blijven tijdens je reis
Naast de juiste vaccinaties zijn er nog meer manieren om gezond te blijven tijdens jouw reis. Goede hygiëne staat voorop; was regelmatig je handen en pas op met wat je eet en drinkt. Vermijd ijsblokjes in drankjes en eet geen rauwe producten die gewassen zijn met lokaal kraanwater.
Bescherming tegen insectenbeten is ook belangrijk; slaap onder een muskietennet als malaria een risico vormt en gebruik insectenwerend middel met DEET. Houd er ook rekening mee dat sommige ziekten overdraagbaar zijn via dieren of door contact met besmet water.
Luister naar jouw lichaam; rust voldoende uit, drink genoeg water en zoek medische hulp als je symptomen ervaart die kunnen wijzen op een infectieziekte. Door alert te zijn en goed voorbereid op pad te gaan, kun jij optimaal genieten van jouw avontuurlijke trip!
Wat te doen als je terugkomt: nazorg en symptomen om in de gaten te houden
Eindelijk thuis na een mooie maar intensieve reis! Maar let op: ook na thuiskomst is het belangrijk om alert te blijven op mogelijke symptomen die kunnen wijzen op ziektes die pas later tot uiting komen.
Sommige infectieziekten zoals malaria kunnen zich namelijk weken tot maanden na terugkomst nog manifesteren. Heb je koorts, onverklaarbare huiduitslag of andere symptomen die nieuw voor je zijn? Schakel dan medische hulp in en vermeld dat je recentelijk op reis bent geweest.
En vergeet niet dat sommige vaccinaties meerdere doses vereisen voor langdurige bescherming. Check dus of er nog vervolgvaccinaties nodig zijn bij jouw Vaccinatiepunt reisvaccinaties en rond deze indien nodig af. Zo blijft jouw bescherming tegen exotische ziektes ook voor toekomstige reizen up-to-date.